Biserica Ortodoxă explică de ce și când interzice filmările
Biserica Ortodoxă Română (BOR) a decis că nu e frumos ce filmează oamenii prin biserici, așa că interzice. Sau, altfel spus, permite, dar cu acord.
ACTUALIZARE (16 februarie 2018): Prin agenția de știri Basilica, Biserica Ortodoxă Română a venit cu câteva precizări despre unde interzice și nu interzice. Conform acestei informări, Biserica nu oprește înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viața familiei (botez, nuntă, alte evenimente), ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) și filmări cinematografice.
Pe 15 februarie 2018, s-a desfășurat ședința de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. La final, a transmis că schimbă câteva reguli și stabilește niște parametri între care cei care vor să folosească spațiul unei bisericii trebuie să se încadreze. Astfel, cea mai surprinzătoare decizie e să interzică filmatul și publicarea imaginilor pe internet fără acordul centrelor eparhiale.
Noutățile au fost comunicate prin agenția de știri Basilica, controlată de Biserica Ortodoxă Română. Pe lista noutăților se regăsește și interzicerea activităților culturale și artistice desfășurate în locurile de cult. Acestea trebuie organizate în alte spații ale parohiilor sau în spații publice închiriate pentru acest scop.
Cât despre filmări, Biserica a spus așa: „Filmările vor fi realizate […] numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale”. Altfel spus, mai pe scurt și în cuvinte mai umane, tot ceea ce nu e pozitiv și nu e folosit ca să arate ce frumos e în biserică, ar trebui să nu primească aviz.
O știre care a scăpat până acum din atenția publică e că Biserica a mai decis și că trebuie să crească volumul de propagandă în 2018, sub auspiciile centenarului. „Sfântul Sinod încurajează intensificarea programelor pastorale, culturale și spirituale de promovare a unității de credință și de neam în comunitățile ortodoxe românești din afara României, în special folosirea limbii române în cultul divin, în activitățile cu tineretul și în familie”.
Dacă vrei să afli mai multe despre viața din interiorul BOR, poți explora câteva aspecte într-un film românesc popular în 2017: Un pas în urma serafimilor.